Θεραπεία

  • font size decrease font size decrease font size increase font size increase font size
  • Print
  • Το Email σου
Η κατάθλιψη αποτελεί μια κατάσταση που θεραπεύεται με επιτυχία σε ποσοστό ακόμα και 90% των περιπτώσεων, αρκεί να συνδυαστούν και να λειτουργήσουν με συνέργεια και συμπληρωματικότητα μια σειρά από ψυχιατρικές, ψυχοθεραπευτικές και υποστηρικτικές ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις. Η θεραπεία της αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Δεν υπάρχουν όμως «μαγικές» ή αστραπιαίες λύσεις και η ανάρρωση απαιτεί χρόνο, κόπο και αφοσίωση.


Ψυχοθεραπεία


Στις περιπτώσεις που τα συμπτώματα της κατάθλιψης τείνουν να επιδεινώνονται ή να επιμένουν καθίσταται όλο και πιο δύσκολο για το άτομο να διαχειριστεί μόνο του την ασθένεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητη η βοήθεια από έναν έμπειρο και εκπαιδευμένο ψυχοθεραπευτή. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη ψυχοθεραπειών. Παρακάτω παρουσιάζονται οι βασικότερες σχολές - προσεγγίσεις ψυχοθεραπείας:

 


Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία (Cognitive Behavioural Therapy)

Η CBT αποτελεί μια δομημένη μορφή ψυχοθεραπείας σχετικά μικρής διάρκειας που σκοπό έχει να μάθει πως ο τρόπος σκέψης του ατόμου (γνωσία) και ο τρόπος δράσης (συμπεριφορά) επηρεάζουν τον τρόπο που αισθάνεται. Δίνεται λοιπόν έμφαση στην τροποποίηση βαθιά ριζωμένων δυσλειτουργικών σκέψεων και συμπεριφορών σε μια περισσότερο χρήσιμη, ρεαλιστική και θετική εκδοχή τους.


Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία
Ονομάζεται αλλιώς και ψυχαναλυτικού τύπου ψυχοθεραπεία, είναι συνήθως μακροχρόνια και θεωρείται πιο αποτελεσματική για ανθρώπους με προβλήματα προσωπικότητας ή ήπιες μορφές κατάθλιψης που χρονίζουν. Επιδιώκει τη βαθύτερη συνειδητοποίηση των επιθυμιών, των αναγκών και των σκέψεων του ατόμου, που επηρεάζουν τις κοινωνικές σχέσεις και τις επαγγελματικές επιλογές του ατόμου. Στοχεύει στην επίλυση των εσωτερικών συγκρούσεων που εμποδίζουν το άτομο να εκπληρώσει τους προσωπικούς του στόχους.


Διαπροσωπική Ψυχοθεραπεία
Η Διαπροσωπική Ψυχοθεραπεία αποτελεί μια συνεκτική μορφή ψυχοθεραπείας που εστιάζει στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το άτομο στις προσωπικές του σχέσεις και τις ικανότητες που χρειάζεται για να επιλύσει τα προβλήματα αυτά. Είναι σχεδιασμένη να βοηθήσει τα άτομα να αναγνωρίσουν μοτίβα στις σχέσεις τους που τα κάνουν περισσότερο ευάλωτα σε καταθλιπτικές εκδηλώσεις και να μάθουν νέους τρόπους να συναναστρέφονται επιτυχημένα με άλλους.


Ομαδική Ψυχοθεραπεία
Η Ομαδική Ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι βραχεία ή μακροχρόνια. Σκοπός της είναι το άτομο να λάβει την υποστήριξη που χρειάζεται από την ομάδα και εξερευνήσει το πρόβλημά του μαζί με αυτή. Ενθαρρύνεται να μιλήσει για όσα τον απασχολούν, τον εαυτό του και τις σχέσεις του με τους άλλους και να εκφράσει τα συναισθήματά του. Μέσα από το προσωπικό του άνοιγμα αλλά και την ακρόαση των υπολοίπων οι οποίοι αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα καθίσταται δυνατή η αλλαγή προς το καλύτερο.


Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία
H Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία εξασκείται από κάποιον που είναι εκπαιδευμένος να ακούει με ενσυναίσθηση και άνευ όρων αποδοχή. Μέσα από την συζήτηση βοηθάει τον θεραπευόμενο να σκεφτεί νέους τρόπους αντιμετώπισης προβληματικών καταστάσεων. Η αβίαστη έκφραση συναισθημάτων βοηθάει τον θεραπευόμενο να κοιτάξει πιο ψύχραιμα την ζωή του και να λάβει από μόνος του κάποιες αποφάσεις αναφορικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: Η συγγραφή του παραπάνω άρθρου είναι αποτέλεσμα αναλυτικής διερεύνησης. Περισσότερα εδώ.

Βαθμολόγησε αυτό το άρθρο
(0 votes)

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.Τονίζεται πως η σελίδα σε καμία περίπτωση ΔΕΝ παρέχει κλινικές υπηρεσίες (ψυχιατρικές, φαρμακευτικές ή ψυχοθεραπευτικές) και ΔΕΝ τις υποκαθιστά με οποιονδήποτε τρόπο. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντοτε τον ειδικό με τον οποίο συνεργάζεστε πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε συμβουλή ή οδηγία που ενδεχομένως διαβάσατε στις στα άρθρα. Γενικότερα, σας συνιστούμε να ζητάτε πάντοτε την συνδρομή ειδικού επαγγελματία ψυχικής υγείας πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση που αφορά είτε την δική σας θεραπεία είτε την θεραπεία άλλων.

Κύλιση στην Αρχή