Είδη βοήθειας

  • font size decrease font size decrease font size increase font size increase font size
  • Print
  • Το Email σου
Υπάρχουν αρκετά διαφορετικά είδη βοήθειας που μπορεί να (αλληλο)παρέχονται στα πλαίσια μιας ΟΑ:

 


- Συναισθηματική υποστήριξη: Η ομάδα ΟΑ λειτουργεί ως ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο ενθαρρύνεται το μοίρασμα του προσωπικού βιώματος και η κατανόηση και μη κριτική αποδοχή των προσωπικών εμπειριών, σκέψεων και συναισθημάτων των μελών. Συχνός σκοπός της υποστήριξης είναι να αποδεχτεί - προσαρμοστεί το μέλος την κατάσταση που τον δυσκολεύει ή και να την αλλάξει. Σημαντική μπορεί να είναι η βοήθεια σε περίοδο κρίσης αλλά και σε βάθος χρόνου.


- Παροχή πληροφόρησης: Τα μέλη συχνά μοιράζονται την πληροφόρηση που έχουν για την αντιμετώπιση του κοινού προβλήματος, όπως τεχνικές και πρακτικές αυτοφροντίδας, στρατηγικές και “μαθήματα” από την εμπειρία, διαθέσιμες επαγγελματικές πηγές βοήθειας, πρόσφατες επιστημονικές και ερευνητικές δημοσιεύσεις. Πολύ σημαντική φαίνεται να είναι η βιωματική γνώση (αλλιώς “συλλογική σοφία”) που μοιράζεται μέσα στην ομάδα.


- Δημιουργία κοινωνικού δικτύου: Πολλά άτομα στερούνται το απαραίτητο υποστηρικτικό δίκτυο (είτε γιατί δεν έχουν κοντινούς ανθρώπους είτε γιατί το κοντινό τους περιβάλλον είναι δυσλειτουργικό) ή έχουν απομονωθεί λόγω του προβλήματος που αντιμετωπίζουν (πχ κατάθλιψη). Η συμμετοχή σε ΟΑ προσφέρει την αίσθηση του ανήκειν και μια περισσότερο ενεργητική κοινωνική ζωή είτε με τη συμμετοχή στις τακτικές συναντήσεις είτε και με τη συμμετοχή σε ειδικά οργανωμένες εκδηλώσεις, όπως έξοδοι και συναθροίσεις. Πολλές ομάδες – ειδικά εκείνες που το “κοινό πρόβλημα” προκαλεί αξιοσημείωτο αίσθημα μοναξιάς - θεωρούν τις κοινωνικές δραστηριότητες μεταξύ των μελών αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας τους. Συχνά, δημιουργείται ένα κοινωνικό δίκτυο που λειτουργεί υποστηρικτικά και εκτός των συναντήσεων της ομάδας (πχ. επισκέψεις σε μέλη που νοσηλεύονται).


- Άμεσες υπηρεσίες: Κάποιες μορφές βοήθειας που χρειάζονται για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης μπορεί να παρέχονται άμεσα. Για παράδειγμα, μπορεί να οργανωθεί έρανος για κάποιο μέλος με σοβαρή οικονομική δυσκολία. Επιπλέον, κάποιες ομάδες προχωρούν στην δημιουργία εξειδικευμένων προγραμμάτων (πχ επαγγελματικής συμβουλευτικής) με την συμμετοχή εθελοντών, τη συνεργασία τοπικών αρχών ή ακόμη και προσωπικού που προσλαμβάνουν.


- Δραστηριότητες συνηγορίας – εκπροσώπησης – άσκησης πίεσης: Πολλές ΟΑ σχηματίζονται με αυτόν ακριβώς τον σκοπό, ενώ άλλες εντάσσουν και αυτές τις δραστηριότητες στην ευρύτερη λειτουργία τους. Ο λόγος είναι πως συχνά θεωρούν ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες ή η αντιμετώπιση της κατάστασης που αντιμετωπίζουν δεν είναι επαρκείς. Με αφετηρία αυτή τη δυσαρέσκεια μπορεί να στοχεύουν στη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές ή στην αντιπαράθεση μαζί τους. 

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: Η συγγραφή του παραπάνω άρθρου είναι αποτέλεσμα αναλυτικής διερεύνησης. Περισσότερα εδώ.

Βαθμολόγησε αυτό το άρθρο
(0 votes)

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.Τονίζεται πως η σελίδα σε καμία περίπτωση ΔΕΝ παρέχει κλινικές υπηρεσίες (ψυχιατρικές, φαρμακευτικές ή ψυχοθεραπευτικές) και ΔΕΝ τις υποκαθιστά με οποιονδήποτε τρόπο. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντοτε τον ειδικό με τον οποίο συνεργάζεστε πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε συμβουλή ή οδηγία που ενδεχομένως διαβάσατε στις στα άρθρα. Γενικότερα, σας συνιστούμε να ζητάτε πάντοτε την συνδρομή ειδικού επαγγελματία ψυχικής υγείας πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση που αφορά είτε την δική σας θεραπεία είτε την θεραπεία άλλων.

Κύλιση στην Αρχή