Bασικά χαρακτηριστικά Ομάδων αυτοβοήθειας

  • font size decrease font size decrease font size increase font size increase font size
  • Print
  • Το Email σου
Σύμφωνα με τους Riessman Carroll (1995), όλα τα παραδείγματα αυτοβοήθειας έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: την προαγωγή των λανθάνοντων εσωτερικών δυνάμεων. Η αυτοβοήθεια δίνει έμφαση στον αυτοπροσδιορισμό, την ενδυνάμωση και την αυτοεξάρτηση, μέσω της κινητοποίησης των πόρων του ίδιου του ατόμου, της ομάδας και της κοινότητας. Υπό αυτή την έννοια, το πρώτο συνθετικό της λέξης (“αυτό”-βοήθεια από το “self”-help) είναι συνώνυμο του “εσωτερικός” και όχι του “ατομικός”. Αναφέρεται δηλαδή στις δυνάμεις που περιέχονται στο εσωτερικό του ατόμου, της ομάδας και της κοινότητας.

 

Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που θεωρούνται κοινά για τις ΟΑ είναι:

 

- Η αμοιβαιότητα: Όλα τα μέλη αντιμετωπίζουν ένα κοινό πρόβλημα


- Η καθολικότητα: Η ανάγκη να ξέρει κανείς πως αυτό που περνάει είναι κοινό,με την έννοια ότι συμβαίνει και σε άλλους και όχι μόνο στον ίδιο. Ιδιαίτερα, στο χώρο της ψυχικής υγείας αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς το στίγμα εμποδίζει συνήθως τους ανθρώπους να μιλήσουν ανοιχτά γι’ αυτό που αντιμετωπίζουν και να το κρατούν μυστικό.


- Η ανταποδοτικότητα: Ο θεμέλιος λίθος των ΟΑ είναι η αρχή: “Παίρνω και δίνω βοήθεια την ίδια στιγμή”. Αυτή η αμοιβαία φροντίδα συμβάλλει στην βελτίωση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης των μελών.


- Η μοιρασμένη υπευθυνότητα: Πρόκειται για προέκταση της ανταποδοτικότητας, καθώς εφόσον τα οφέλη είναι κοινά και αλληλοεξαρτώμενα, τα μέλη μοιράζονται εξίσου την ευθύνη για τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της ομάδας.


- Η προσβασιμότητα: Αποτελεί και ένα από τα πιο ελκυστικά χαρακτηριστικά των ΟΑ. Ιδιαίτερα, η εξάπλωση των διαδικτυακών ομάδων έχουν καταστήσει εφικτή την πρόσβαση ακόμη και σε άτομα που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές.


- Η ανωνυμία: Οι ομάδες τηρούν αυστηρούς κανόνες εμπιστευτικότητας.


- Αμοιβαία βοήθεια/φροντίδα – κοινωνική στήριξη: Οι ΟΑ παρέχουν την αίσθηση του ανήκειν. Η στήριξη που παρέχεται στα πλαίσια ομάδας μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα κοινωνικά απομονωμένα άτομα. Η ομάδα αποτελεί μέσο εγκαθίδρυσης νέων περισσότερο λειτουργικών σχέσεων και ένα κοινωνικό δίκτυο ασφάλειας, υποστήριξης και προστασίας που μειώνει την κοινωνική και συναισθηματική απομόνωση.


- Η βιωματική γνώση: η γνώση προέρχεται από το ίδιο το βίωμα των μελών.

 

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: Η συγγραφή του παραπάνω άρθρου είναι αποτέλεσμα αναλυτικής διερεύνησης. Περισσότερα εδώ.

Βαθμολόγησε αυτό το άρθρο
(0 votes)

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.Τονίζεται πως η σελίδα σε καμία περίπτωση ΔΕΝ παρέχει κλινικές υπηρεσίες (ψυχιατρικές, φαρμακευτικές ή ψυχοθεραπευτικές) και ΔΕΝ τις υποκαθιστά με οποιονδήποτε τρόπο. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντοτε τον ειδικό με τον οποίο συνεργάζεστε πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε συμβουλή ή οδηγία που ενδεχομένως διαβάσατε στις στα άρθρα. Γενικότερα, σας συνιστούμε να ζητάτε πάντοτε την συνδρομή ειδικού επαγγελματία ψυχικής υγείας πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση που αφορά είτε την δική σας θεραπεία είτε την θεραπεία άλλων.

Κύλιση στην Αρχή