Διαφορές μεταξύ αντρών και γυναικών

  • font size decrease font size decrease font size increase font size increase font size
  • Print
  • Το Email σου
Η κατάθλιψη επηρεάζει διαφορετικά άνδρες και γυναίκες. Οι άνδρες είναι περισσότερο πιθανό να παρουσιάσουν σωματικά συμπτώματα όπως η αίσθηση κοπώσεως, η απώλεια βάρους και οι διαταραχές στον ύπνο από την στεναχώρια, την χαμηλή αυτοεκτίμηση και τις υπερβολικές ενοχές που είναι περισσότερο συνηθισμένα στις γυναίκες.

 Η κατάθλιψη στους άνδρες εκφράζεται πιο συχνά με έντονη ευερεθιστότητα, και επιθετική διάθεση παρά με ευθιξία και συχνά κλάματα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Στις περισσότερες κοινωνίες του κόσμου θεωρείται ένδειξη αδυναμίας οι άνδρες να εκφράζουν θλιμμένο συναίσθημα. Η εικόνα ενός άνδρα να κλαίει αποτελεί θέμα ταμπού. Σε ψυχολογικό επίπεδο οι άνδρες έχουν την ίδια ανάγκη έκφρασης συναισθήματος με τις γυναίκες και η επικράτηση του στερεότυπου που θέλει τον άνδρα δυνατό και προστάτη από τα παλαιότερα χρόνια ίσως λειτουργεί κατασταλτικά για όσους νοσούν. Άσχημο αντίκτυπο της άδικης αυτής μεταχείρισης είναι οι άνδρες να αναζητούν επαγγελματική βοήθεια πιο σπάνια από τις γυναίκες και να καταπολεμούν συχνότερα την ασθένεια με αλκοόλ και ναρκωτικά τα οποία είναι πιθανό να έχουν αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά. Μάλιστα τα επίσημα στοιχεία υποδεικνύουν πως οι άνδρες αυτοκτονούν 3 φορές πιο συχνά από ότι οι γυναίκες αν και οι γυναίκες κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας 4 φορές συχνότερα από ότι οι άνδρες. Μια πιθανή εξήγηση γι αυτό το “φυλετικό παράδοξο” σχετίζεται με την επιλογή περισσότερο φονικών μεθόδων αυτοκτονίας από τους άντρες (π.χ. πυροβολισμός).

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: Η συγγραφή του παραπάνω άρθρου είναι αποτέλεσμα αναλυτικής διερεύνησης. Περισσότερα εδώ.

Βαθμολόγησε αυτό το άρθρο
(0 votes)

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.Τονίζεται πως η σελίδα σε καμία περίπτωση ΔΕΝ παρέχει κλινικές υπηρεσίες (ψυχιατρικές, φαρμακευτικές ή ψυχοθεραπευτικές) και ΔΕΝ τις υποκαθιστά με οποιονδήποτε τρόπο. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντοτε τον ειδικό με τον οποίο συνεργάζεστε πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε συμβουλή ή οδηγία που ενδεχομένως διαβάσατε στις στα άρθρα. Γενικότερα, σας συνιστούμε να ζητάτε πάντοτε την συνδρομή ειδικού επαγγελματία ψυχικής υγείας πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση που αφορά είτε την δική σας θεραπεία είτε την θεραπεία άλλων.

Κύλιση στην Αρχή