Ομάδες αυτοβοήθειας

  • font size decrease font size decrease font size increase font size increase font size
  • Print
  • Το Email σου
Ως ομάδα αυτοβοήθειας (OA) ορίζεται κάθε ομάδα ανθρώπων που συναντιέται για την αντιμετώπιση ενός κοινού προβλήματος. Τα μέλη της ομάδας αυτοβοήθειας παρέχουν ο ένας στον άλλο βοήθεια (συνήθως μη- επαγγελματική και μη-υλική) για αυτό το συγκεκριμένο κοινό πρόβλημα ή κατάσταση ζωής (η οποία είναι συνήθως τέτοια που προκαλεί δυσκολίες ή/και δυσλειτουργία).Με πολύ απλά λόγια, η αυτοβοήθεια σημαίνει η βοήθεια προς τον εαυτό μου. Στις ομάδες αυτοβοήθειας, ο ένας βοηθάει τον άλλο να βοηθήσει τον εαυτό του.

 

Ορισμός: σύμφωνα με το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας: “Με τον όρο αυτοβοήθεια εννοείται η ενεργοποίηση των πολιτών ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, μέσα σε ένα πλαίσιο συλλογικότητας και αλληλεγγύης.” Οι όροι που συναντά κανείς στην αγγλόφωνη βιβλιογραφία είναι: self-help group, mutual aid group, mutual help group, mutual support group, peer support group.

Αντικείμενα Ομάδων Αυτοβοήθειας: για τον καρκίνο, τον διαβήτη, το μητρικό θηλασμό, το πένθος, την υπογονιμότητα, την αποβολή, τη συριγγομυελία (όπως και για πολλές άλλες σπάνιες παθήσεις), τα αυτοάνοσα νοσήματα, τις αγχώδεις διαταραχές, τις διαταραχές διάθεσης, το AIDS, το Alzheimer’s, το σύνδρομο Asperger, τους φροντιστές ατόμων που πάσχουν είτε από σωματική είτε από ψυχική χρόνια νόσο, την οικογενειακή βία και κακοποίηση, τα θύματα βιασμού, τις διαταραχές διατροφής, τους επιζή­σαντες απόπειρας αυτοκτονίας και η λίστα είναι ατελείωτη.

 

Slide από το εκπαιδευτικό συντονιστών Ομάδων Αυτοβοήθειας

Slide από το εκπαιδευτικό συντονιστών Ομάδων Αυτοβοήθειας

 

Βαθμός διάδοσης Ομάδων Αυτοβοήθειας: Ο αριθμός των ατόμων που έχουν συμμετάσχει σε κάποια OA είναι μεγάλος: Μελέτη του 1997 ανέφερε ότι 10 εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν συμμετάσχει μέσα στον προηγούμενο χρόνο και συνολικά 25 εκατομμύρια είχαν συμμετάσχει κάποια στιγ­μή στο παρελθόν (μόνο σε ομάδες χωρίς επαγγελματικό συντονισμό). Αν συνυπολογιστούν και οι OA που διαθέτουν κάποιου είδους επαγγελματικό συντονισμό, τα νούμερα διπλασιάζονται. Μελέτη του 2002 σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ, έδειξε πως υπήρχαν 3315 OA χωρίς επαγγελματικό συντονισμό και 3019 οργανώσεις αυτοβοήθειας (οργανωμένες από ομοτίμους) μόνο για την ψυχική υγεία! 41.363 άτομα αναφέρθηκε ότι συμμετείχαν συνολικά στην πιο πρόσφατη συνάντηση αυτών των OA. Οι ομάδες είχαν μέσο όρο ζωής τα 10 χρόνια.

Οι OA, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές δομές που σχεδιάζονται και ιδρύονται στα πλαίσια κεντρικών πολιτικών επιλογών, συγκροτούνται από τους άμεσα ενδιαφερόμενους πολίτες. Λόγω της ευρείας εξάπλωσης τους καθώς και της θετικής αξιο­λόγησης από τα μέλη τους, πολλοί ερευνητές έχουν ζητήσει πιο ενεργητική συνεργασία των ειδικών με το κίνημα της αυτο­βοήθειας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι OA έχουν ενταχθεί πλέον στο εθνικό σχέδιο υγείας (πχ Νορβηγία).

Οι Victor Sidel και Ruth Sidel χαρακτήρισαν τις OA ως την “από την βάση (λαϊκή) απάντηση στην κοινωνία της ιεραρχίας και του επαγγελματισμού”.

 

Περισσότερα για τα βασικά χαρακτηριστικά των ΟΑ.

Περισσότερα για τα τα είδη βοήθειας που παρέχονται.

Περισσότερα για τα την αποτελεσματικότητα των ΟΑ.

Περισσότερα για τα την προτεινόμενη Ομάδα Αυτοβοήθειας για την Κατάθλιψη.

Περισσότερα για τα κάποιους μύθους που συνοδεύουν τις Ομάδες Αυτοβοήθειας.

Βαθμολόγησε αυτό το άρθρο
(0 votes)

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.Τονίζεται πως η σελίδα σε καμία περίπτωση ΔΕΝ παρέχει κλινικές υπηρεσίες (ψυχιατρικές, φαρμακευτικές ή ψυχοθεραπευτικές) και ΔΕΝ τις υποκαθιστά με οποιονδήποτε τρόπο. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντοτε τον ειδικό με τον οποίο συνεργάζεστε πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε συμβουλή ή οδηγία που ενδεχομένως διαβάσατε στις στα άρθρα. Γενικότερα, σας συνιστούμε να ζητάτε πάντοτε την συνδρομή ειδικού επαγγελματία ψυχικής υγείας πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση που αφορά είτε την δική σας θεραπεία είτε την θεραπεία άλλων.

Κύλιση στην Αρχή