Παρουσίαση

  • font size decrease font size decrease font size increase font size increase font size
  • Print
  • Το Email σου
Αυτοβοήθεια, Δικτύωση και Θεραπευτική Υποστήριξη στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης σε αστικές και νησιωτικές περιοχές Η δράση στοχεύει  στο να δημιουργήσει ένα μοντέλο υποστήριξης για την κατάθλιψη με την ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή των ατόμων που πάσχουν.

Πραγματοποιήθηκαν τριήμερα εκπαιδευτικά για το συντονισμό ομάδων αυτοβοήθειας για την κατάθλιψη που θα απευθύνονται σε άτομα με προσωπικό βίωμα κατάθλιψης και δεν είναι επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Καλύφθηκαν οι ακόλουθες ενότητες: α) η έννοια της ενδυνάμωσης και του recovery, β) ομάδες αυτοβοήθειας: τι είναι, πως οργανώνονται, ποια είναι η αποτελεσματικότητά τους και ο ρόλος του συντονιστή, γ) κατάθλιψη, δ) αυτοκτονικότητα, ε) το στίγμα και η αντιμετώπιση του. 

Θα πραγματοποιηθούν ομάδες ψυχοεκπαίδευσης (12 τρίωρες συναντήσεις) για άτομα με συμπτώματα κατάθλιψης.

Οι ομάδες ψυχοεκπαίδευσης συντονίζονται από ειδικούς ψυχικής υγείας και σε αυτές διδάσκονται τεχνικές που έχουν ευρεία εφαρμογή στην καθημερινή ζωή: χαλάρωση και καταπολέμηση του άγχους, έλεγχος των αρνητικών σκέψεων και μείωση των δυσάρεστων συναισθημάτων, αντικατάσταση μη βοηθητικών συνηθειών και ευχάριστη και δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου, βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων, σωστή οργάνωση για επίτευξη προσωπικών στόχων στη ζωή.

Οι ομάδες αυτοβοήθειας συντονίζονται από εθελοντές – μη ειδικούς που είναι και οι ίδιοι άτομα με εμπειρία με την κατάθλιψη. Στις ομάδες αυτοβοήθειας οι συμμετέχοντες μοιράζονται τις εμπειρίες τους, τα προσωπικά τους συναισθήματα, την ενημέρωση που έχει ο καθένας και τις στρατηγικές που έχουν αναπτύξει προκειμένου να αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη και να ζουν μια ικανοποιητική ζωή. Πρόκειται δηλαδή για αλληλο-υποστήριξη ομοτίμων.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Στόχοι:

  • Εκπαίδευση 30 επαγγελματιών σε εκπαιδευτές συντονιστών ομάδων αυτοβοήθειας
  • Εκπαίδευση 100 ατόμων με προβλήματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη ως συντονιστές ομάδων αυτοβοήθειας για την κατάθλιψη
  • Παροχή θεραπευτικής υποστήριξης σε 120 άτομα με προβλήματα κατάθλιψης
  • Δημιουργία μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας εκπαίδευσης και ενημέρωσης σε ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε θέματα υποστήριξης ενάντια στην κατάθλιψη
  • Δημιουργία σημείων δημόσιας πληροφόρησης και υποστήριξης για τη δημιουργία ομάδων αυτοβοήθειας
  • Ενίσχυση της έννοιας της ενδυνάμωσης των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας και της συμμετοχής τους στην οργάνωση και παροχή βοήθειας

Η δράση αυτή θα διαρκέσει ως τον Απρίλιο 2016. Στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της θα συμμετέχουν άτομα με προσωπικό βίωμα προβλημάτων ψυχικής υγείας. Θα υλοποιηθεί σε επιλεγμένες περιοχές της Αθήνας και των Κυκλάδων.

Βαθμολόγησε αυτό το άρθρο
(0 votes)

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.Τονίζεται πως η σελίδα σε καμία περίπτωση ΔΕΝ παρέχει κλινικές υπηρεσίες (ψυχιατρικές, φαρμακευτικές ή ψυχοθεραπευτικές) και ΔΕΝ τις υποκαθιστά με οποιονδήποτε τρόπο. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντοτε τον ειδικό με τον οποίο συνεργάζεστε πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε συμβουλή ή οδηγία που ενδεχομένως διαβάσατε στις στα άρθρα. Γενικότερα, σας συνιστούμε να ζητάτε πάντοτε την συνδρομή ειδικού επαγγελματία ψυχικής υγείας πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση που αφορά είτε την δική σας θεραπεία είτε την θεραπεία άλλων.

Κύλιση στην Αρχή