Συνοπτική παρουσίαση των δράσεων του "Πολίτες ενάντια στην Κατάθλιψη" στην εκδήλωση ολοκλήρωσης του "Είμαστε Όλοι Πολίτες" το Σάββατο 19/11/2016

  • font size decrease font size decrease font size increase font size increase font size
  • Print
  • Το Email σου
Το πρόγραμμα "Πολίτες ενάντια στην Κατάθλιψη" θα έχουν έντονη παρουσία στην εκδήλωση ολοκλήρωσης του "Είμαστε Όλοι Πολίτες"

PANEL TALK FORWARD: ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ & ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ:

 H οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει επηρεάσει αρνητικά την υγεία των ελλήνων πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής τους υγείας, με αποτέλεσμα ο σεβασμός του θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος στην υγεία να τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση. Ενδεικτικά, την περίοδο της κρίσης, τα ποσοστά αυτοκτονιών αυξήθηκαν κατά 5-7% ετησίως και οι θάνατοι λόγω αυτοκτονιών αυξήθηκαν σημαντικά από 377 το 2010 σε 533 το 2013. Αυτά τα δεδομένα συνοδεύονται από μεγάλη μείωση στις δαπάνες υγείας, ανεπαρκείς και σε πολλές περιπτώσεις ακατάλληλες δομές για τους ψυχικά πάσχοντες και έλλειψη μηχανισμών για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Στη συζήτηση αυτή, με τη συμμετοχή εκπροσώπων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, επαγγελματιών της ψυχικής υγείας, ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας καθώς και του κοινού θα αναδειχθούν οι σημερινές προκλήσεις και προοπτικές σχετικά με τον τομέα της ψυχικής υγείας και θα παρουσιαστούν παραδείγματα πρωτοβουλιών, που με άξονα την ενεργό συμμετοχή της κοινότητας, προτείνουν νέα μοντέλα για την αντιμετώπιση των ψυχικών ασθενειών.

Αραπάκος Λάμπρος, Σύλλογος για την Ψυχική Υγεία Πάτρας – ΣΟΨΥ Πάτρας, Κοινωνικός Λειτουργός

Κανελλόπουλος Δημήτρης, Ταμίας ΔΣ Ελληνικής Εταιρείας Διαταραχών Διάθεσης «ΜΑΖΙ» – συντονιστής ομάδας αυτοβοήθειας για τις διαταραχές διάθεσης

Κεσίσογλου Γιώργος, ωφελούμενος

Στυλιανίδης Στέλιος, Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας – ΕΠΑΨΥ/ Καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής, Παντείου Πανεπιστημίου

Τομαράς Βλάσης, τ. Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές / Ψυχίατρος

Φίτσιου Παναγιώτα, Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, Ψυχολόγος MSc

Συντονίστριες: Ελευθερία Κουμάντου και Ελεωνόρα Ορφανίδου δημοσιογράφοι του ραδιοφωνικού σταθμού ΑΘΗΝΑ 984

Κατηγορία: Ομιλίες
Ώρα: 15:30-16:45
Χώρος: Αμφιθέατρο Αθήνα 9.84

 

Περισσότερα εδώ.

 

TΑΙΝΙΑ: “ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ” (ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΚΟΗΣ):  

 

«Είμαστε όλοι Πολίτες»: η ταινία

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος επιχορήγησης ΜΚΟ του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου στην Ελλάδα, παρουσιάζει την ταινία ντοκιμαντέρ «Είμαστε όλοι Πολίτες», μια ταινία που αναδεικνύει τη συνεισφορά του ομώνυμου προγράμματος στην ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών.

Η ταινία παρουσιάζει δράσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος τοποθετώντας στο επίκεντρο τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον χώρο των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, τους αφανείς αυτούς ήρωες, που από κοινού με τους ωφελούμενους, καταφέρνουν καθημερινά μικρά θαύματα.

Κατηγορία: Προβολές
Ώρα: 12:30 – 13:30
Χώρος: Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο

 

Περισσότερα εδώ.

 

Έκθεση των φωτογραφιών από την καμπάνια «Γίνε και εσύ Πολίτης ενάντια στην Κατάθλιψη» 

Με αφορμή το λανσάρισμα της σελίδας citizensagainstdepression.gr για το πρόγραμμα “Πολίτες ενάντια στην κατάθλιψη”, στις αρχές Οκτωβρίου 2015 ξεκινήσαμε  την καμπάνια «Γίνε και εσύ Πολίτης ενάντια στην Κατάθλιψη». Στην καμπάνια αυτή ζητήσαμε από απλούς πολίτες να μας στείλουν μια δική τους φωτογραφία και το προσωπικό τους μήνυμα απέναντι στην κατάθλιψη. Θεωρήσαμε ως ενδιαφέρουσα πρόκληση να λάβουμε φωτογραφίες με τα πρόσωπα ανθρώπων οι οποίοι σε πείσμα της φύσης της ασθένειας που θέλει τους πάσχοντες στεναχωρημένους και απομονωμένους, θα χαμογέλαγαν στην φωτογραφική μηχανή και θα γινόντουσαν κατά αυτό το τρόπο κομμάτι μιας μεγάλης αγκαλιάς.

Κατηγορία: Eκθέσεις
Ώρα: 11:00 – 22:00
Χώρος: Παλαιοί Φούρνοι

Περισσότερα εδώ.

 

Διαδραστικό Workshop

Με διαδραστικό τρόπο θα παρουσιαστούν οι βασικές πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζει ο καθένας για την κατάθλιψη. Επίσης, θα αποσαφηνιστεί τι είναι οι ομάδες αυτοβοήθειας και ποια είναι τα πιθανά οφέλη από τη συμμετοχή σε αυτές. Τέλος, μέσα από μια βιωματική εξιστόρηση τόσο των δυσκολιών της κατάθλιψης όσο και της εμπειρίας της συμμετοχής και του συντονισμού ομάδας αυτοβοήθειας, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει και να μοιραστεί απορίες και προβληματισμούς.

Παρεμβάσεις:

  • «Μύθοι και αλήθειες για την κατάθλιψη και ο ρόλος των ομάδων αυτοβοήθειας», Αγγελική Μενεδιάτου, Ψυχολόγος, Επιστημονική Υπεύθυνη της Ελληνικής Εταιρείας Διαταραχών Διάθεσης «ΜΑΖΙ»
  • «Από το σκοτάδι στο φως: η δική μου ιστορία»,  Παναγιώτα Ανδρώνη, Γραμματέας ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Διαταραχών Διάθεσης «ΜΑΖΙ», Συντονίστρια ομάδας αυτοβοήθειας

Κατηγορία: Workshops
Ωρα: 17:00-18:30
Χώρος: Παλαιοί Φούρνοι

 

Περισσότερα εδώ.

 

Βαθμολόγησε αυτό το άρθρο
(0 votes)

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.Τονίζεται πως η σελίδα σε καμία περίπτωση ΔΕΝ παρέχει κλινικές υπηρεσίες (ψυχιατρικές, φαρμακευτικές ή ψυχοθεραπευτικές) και ΔΕΝ τις υποκαθιστά με οποιονδήποτε τρόπο. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντοτε τον ειδικό με τον οποίο συνεργάζεστε πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε συμβουλή ή οδηγία που ενδεχομένως διαβάσατε στις στα άρθρα. Γενικότερα, σας συνιστούμε να ζητάτε πάντοτε την συνδρομή ειδικού επαγγελματία ψυχικής υγείας πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση που αφορά είτε την δική σας θεραπεία είτε την θεραπεία άλλων.

Κύλιση στην Αρχή